ΚΩΣΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΓΛΟΥ Ηθοποιός, Σκηνοθέτης / COSTAS FILIPPOGLOU Actor, Director

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Ο Κώστας Φιλίππογλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις θεατρικές του σπουδές στην Αθήνα και συνέχισε την εκπαίδευσή του με ηθοποιούς δασκάλους από τον Πήτερ Μπρούκ την Αριάν Μνουσκίν και την Theatre de complicite.

Από το 1985 εργάζεται στην Ελλάδα ως ηθοποιός έχοντας συμμετάσχει σε αρκετές παραγωγές. Έχει δουλέψει στο θέατρο “Τεχνοχώρος”, με την ομάδα “Θέαμα” του Γιάννη Κακλέα, στο θέατρο “Αμόρε” με το “Θέατρο του Νότου” στο θέατρο «Πόρτα», για το φεστιβάλ Αθηνών και σε πολλά άλλα.

Από το 1999 δουλεύει κυρίως στο εξωτερικό με την θεατρική ομάδα “Complicite” και παίρνει μέρος στις παραστάσεις και τα εργαστήρια που δίνει η ομάδα στην Αγγλία, την Ευρώπη και τις Η Π Α.

Έχει παίξει στο έργο “mnemonic”, που ξεκίνησε να παίζεται το 1999 και συνεχίστηκε μέχρι το 2003. Με αυτό το έργο έπαιξε στο National Theatre του Λονδίνου και σε θέατρα της Αγγλίας, της Ευρώπης και της Ν. Υόρκης.

Από το 2004 έως το 2006 έπαιζε στο έργο του Σαίξπηρ “measure for measure” για το National theatre του Λονδίνου καθώς και σε θέατρα της Ευρώπης και της Ινδίας. Έχει επίσης συμμετάσχει σε ερευνητικά workshops της ομάδας για άλλες της παραγωγές.

Το 2005 έπαιξε στην παράσταση “Beauty and the Beast”, σε σκηνοθεσία John Wright, στον καθεδρικό ναό του Κόβεντρυ.

Την σεζόν 2007-2008 έπαιζε στην Ελβετία και στην Γαλλία για το «Theatre de la Ville» την παράσταση «Fish love» σε κείμενα του Τσέχωφ.

Την σεζόν 2008-2009 έπαιξε ξανά στο Παρίσι και σε περιοδεία στην Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Το Χειμωνιάτικο παραμύθι του Σαίξπηρ, στην Γαλλική γλώσσα, παίζοντας τον Λεόντιο, τον πρωταγωνιστικό ρόλο του έργου.

Τον Μάρτιο –Απρίλιο του 2011 το χειμωνιάτικο παραμύθι παρουσιάστηκε για άλλη μία φορά στο Παρίσι στο Theatre de la Ville, ένα από τα σημαντικότερα θέατρα της Γαλλικής πρωτεύουσας.

Το 2011 και το 2012 έπαιξε στην Ελλάδα και στην Κύπρο στα έργα «Πολιτική ανυπακοή» και «Ορέστης – Ηλέκτρα 0-1», σε δική του σύλληψη και σκηνοθεσία.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ

Από το 1997 εργάζεται και ως δάσκαλος θεάτρου. Με αυτήν την ιδιότητα στην Ελλάδα έχει διδάξει: ως επίκουρος καθηγητής, στο θεατρικό τμήμα του πανεπιστημίου Πατρών. Στην δραματική σχολή «Αρχή» της Ν Καρά. Στα σεμινάρια του υπουργείου παιδείας εκπαιδεύοντας εμψυχωτές για το θέατρο στα σχολεία, καθώς και σε πάρα πολλά οργανωμένα εργαστήρια με συμμετέχοντες ηθοποιούς ή σπουδαστές.

Στο εξωτερικό έχει διδάξει θέατρο: Στο Λονδίνο, σε σχολεία, δραματικές σχολές και στα εργαστήρια που διοργανώνει η Complicite. Στο Ισραήλ, δίδαξε στο ΜΑΤΑΝ, ειδικό σχολείο καλών τεχνών.

Έχει παραδώσει σεμινάρια για ηθοποιούς σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Γαλλία, Ισπανία, Κύπρος κ.λ.π.

Στην Νέα Υόρκη έχει διδάξει σαν καλεσμένος καθηγητής στο Lee Strasberg institute, στο Actor’s studio και στο Actor’s center καθώς και στο ανοιχτό εργαστήρι που διοργάνωσε η Complicite την άνοιξη του 2001.

Από το 2010 έχει ιδρύσει στην Αθήνα με την συνεργάτιδα του Φρόσω Κορρού, το δικό του στούντιο υποκριτικής. Είναι ένα μονοετές εντατικό πρόγραμμα, όπου διδάσκονται οι τεχνικές του σωματικού δημιουργικού θεάτρου σε ηθοποιούς και σπουδαστές με προϋπάρχουσα θεατρική εμπειρία.

 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ   

Στον κινηματογράφο έχει παίξει σε τρεις ταινίες μικρού μήκους («ο τελευταίος φακίρης», «αριστερά – δεξιά», «η κατάληψη» και σε τρεις μεγάλου μήκους, («Χρυσόσκονη», «επικίνδυνες μαγειρικές», «Για πάντα») και έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός στην Αμερικάνικη ταινία “Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι” όπου παράλληλα επιμελήθηκε την κίνηση στις σκηνές του πλήθους.

    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΕΣ

Το  2003 σκηνοθέτησε για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας την “Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων” σε δική του διασκευή και το 2006 τον “Οδυσσεβάχ” της Ξένιας Καλογεροπούλου για το  ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Το 2011-2012 σκηνοθέτησε και έπαιξε στην παράσταση «Πολιτική ανυπακοή», που παίχτηκε στο «ίδρυμα Κακογιάννη» στην Αθήνα και στο θέατρο «Άρτος» στην Λευκωσία  και δημιούργησε και σκηνοθέτησε την παράσταση «Ορέστης – Ηλέκτρα 0-1 που παίχτηκε στο «Bios» στην Αθήνα και στο θέατρο «Άρτος» στην Λευκωσία.

Το Φθινόπωρο του 2012 έπαιξε στο Παρίσι στο θέατρο «Μπουφ ντι νορ» στην συλλογική δημιουργία «η έκτη ήπειρος» με δραματουργό τον Ντανιέλ Πενάκ, σκηνοθεσία της Λίλο Μπάουρ και παραγωγό τον Πήτερ Μπρουκ.

Την σεζόν 2012 – 2013 έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει 2 σκηνοθεσίες. Η πρώτη είναι το έργο του Egon Wolf  «χάρτινα λουλούδια», που παίζεται ήδη με επιτυχία στο θέατρο Ιλίσια.

Και το δεύτερο, που σκηνοθέτησε και έπαιξε, είναι το έργο του Θανάση Τριαρίδη, «Historia de un amor ή ΤΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ», που ανέβηκε με συν-σκηνοθέτη και συμπρωταγωνίστρια την Πέμη Ζούνη στην Αθήνα, στο θέατρο Όλβιο.